PQPI/FPB


CURS 2014 2015

Tema reprografia:

Tema reprografia


Enllaç a google sites


Crear una presentació amb el LibreOffice - Impress:

Creació de una presentació amb Impress.

 Exemple 1

Exemple 2




Història dels ordinadors i la computació

Conceptes dels sistemes operatius.


Història dels SO.


Muntatge d'ordinador: Videos que munta l'ordinador des de 0.

Muntatge d'ordinador: Reciclatge de components i munattge.
Part1:




Part2



Conceptes bàsics de windows 7.
Video Part 1



Video Part 2



Video part 3




























A l'espera de començar el curs, les novetats que es vagen produint s'actualitzaran durant el mes de setembre de 2014.

Esperant amb ganes l'inici de curs, ens veiem en breu.
Per dubtes, envieu correu a deptecalcudia@gmail.com

Bon començament!



CURS 2013 2014


Adreça per poder accedir a la pàgina de material divers:

Material per tots els cursos i assignatures depenent del DAT, als mòduls de PQPI curs 2012 2013

Feina guardia divendres 4 octubre 2013




2a AVALUACIÓ


Instruccions bàsiques en linux, per practicar i anar aprenent alguna cosa...
Aquesta informació està treta de la pàgina:
L'aparició del símbol $ no s'ha de posar. Recordeu que per realitzar algunes d'aquestes opcions heu d'iniciar la sessió en el terminal com superusuari.


Ejemplo enlace


Dicho esto, aqui os dejo la lista de comandos más indispensables para Linux:
  • ls
  • list: listar. Es el primer comando que todo linuxero debe aprender. Nos muestra el contenido de la carpeta que le indiquemos después. Por ejemplo. Si queremos que nos muestre lo que contiene /etc:
    $ ls /etc
    Si no ponemos nada interpretará que lo que queremos ver es el contenido de la carpeta donde estamos actualmente:
    $ ls
    Además acepta ciertos argumentos que pueden ser interesantes. Para mostrar todos los archivos y carpetas, incluyendo los ocultos:
    $ ls -a
    Para mostrar los archivos y carpetas junto con los derechos que tiene, lo que ocupa, etc:
    $ ls -l
    Además se pueden solapar los argumentos. Si quisiéramos mostrar los archivos de la misma forma que antes, pero que muestre también los ocultos:
    $ ls -la
  • cd
  • change directory: cambiar directorio. Podemos usarlo con rutas absolutas o relativas. En las absolutas le indicamos toda la ruta desde la raíz (/). Por ejemplo, estemos donde estemos, si escribimos en consola…
    $ cd /etc/apt
    …nos llevará a esa carpeta directamente. Del mismo modo si escribimos…
    $ cd /
    …nos mandará a la raíz del sistema de ficheros.
    Las rutas relativas son relativas a algo, y ese algo es la carpeta donde estemos actualmente. Imaginad que estamos en /home y queremos ir a una carpeta que se llama temporal dentro de vuestra carpeta personal. Con escribir…
    $ cd tu_carpeta/temporal
    …nos situará allí. Como véis hemos obviado el /home inicial ya que si no lo introducimos toma como referencia el directorio donde estamos, que es ese.
    ¿Y qué sucede si escribimos tan sólo…
    $ cd
    Sí, sólo “cd”. Esto lo que hace es que te lleva a tu carpeta personal directamente y estemos donde estemos. Es algo realmente muy práctico, muy simple y que no todos conocen.
  • mkdir
  • make directory: hacer directorio. Crea una carpeta con el nombre que le indiquemos. Nuevamente podemos usar rutas absolutas y relativas. Podemos indicarle toda la ruta que le precede al directorio que queremos crear, o si estamos ya en la carpeta que lo va a contener basta con poner tan sólo el nombre:
    $ mkdir /home/tu_cuenta/pepino
    Si ya estamos en /home/tu_cuenta…
    $ mkdir pepino
  • rm
  • remove: borrar. Borra el archivo o la carpeta que le indiquemos. Como antes se puede indicar la ruta completa o el nombre del archivo. Esto a partir de ahora lo vamos a obviar, creo que ya ha quedado claro con los dos comandos anteriores.
    Para borrar un archivo:
    $ rm nombre_archivo
    Para borrar una carpeta vacía:
    rm nombre_carpeta
    Para borrar una carpeta que contiene archivos y/o otras carpetas que pueden incluso contener más:
    rm -r nombre_carpeta
    Otras opciones: “-f” no te pide una confirmación para eliminar o “-v” va mostrando lo que va borrando.
  • cp
  • copy: copiar. Copia el archivo indicado donde le digamos. Aquí podemos también jugar con las rutas, tanto para el fichero origen, como en el del destino. También podéis poner el nombre que le queréis poner a la copia. Por ejemplo, si estuviéramos en /etc/X11 y quisiéramos hacer una copia de seguridad de xorg.conf en nuestra carpeta personal:
    $ cp xorg.conf /home/tu_carpeta/xorg.conf.backup
    mv
    move: mover. Es igual que el anterior, sólo que en lugar de hacer una copia, mueve directamente el archivo con el nombre que le indiquemos, puede ser otro distinto al original:
    $ mv /etc/pepino.html /home/tu_carpeta/ese_pepino.html
    Otro uso muy práctico que se le puede dar es para renombrar un archivo. Basta con indicar el nuevo nombre en el segundo argumento con la misma ruta del primero. En este ejemplo suponemos que ya estamos en la carpeta que lo contiene:
    $ mv pepino.html ese_pepino.html
  • find
  • find: encontrar. Busca el archivo o carpeta que le indiques:
    $ find / -name pepino
    El comando anterior buscaría en todos los sitios las carpetas y archivos que se llamen pepino. Si tuviéramos la seguridad de que se encuentra en /var por ejemplo, se lo indicaríamos:
    $ find /var -name pepino
    Si no estamos muy seguros del nombre podemos indicárselo con comodines. Supongamos que el nombre de lo que buscamos contiene “pepi”, en la misma carpeta de antes:
    $ find /var -name *pepi*
    Tiene otras opciones. Por ejemplo podemos decirle que encuentre los archivos/carpetas de más de 1500 KB:
    $ find / -size +1500
    O los archivos/carpetas contienen el nombre “pepi” y tienen menos de 1000 KB:
    $ find / -name *pepi* -size -1000
  • clear
  • clear: despejar. Limpia la pantalla/consola quedándola como si acabáramos de abrirla.
    $ clear
  • ps
  • process status: estado de los procesos. Nos muestra lo que queramos saber de los procesos que están corriendo en nuestro sistema. Cada proceso está identificado con un número llamado PID. Si hacemos…
    $ ps -A
    …nos mostrará un listado de todos los procesos, su PID a la izquierda y su nombre a la derecha. Si queremos más información:
    $ ps aux
  • kill
  • kill: matar. Elimina el proceso que le indiquemos con su PID:
    $ kill
    En ocasiones el proceso no “muere” del todo, pero se le puede forzar al sistema para que lo mate con seguridad del siguiente modo:
    $ kill -9
  • sudo
  • super-user do: hacer como superusuario. La cuenta de usuario en Ubuntu es relativamente normal. Tiene derechos de administrador a medias. Me explico, los tiene, pero cada vez que se haga algo importante y de riesgo para el sistema, hay que hacerlo mediante el prefijo “sudo” y escribiendo después la contraseña.
    Por ejemplo, algo que hemos hecho muchas veces en los tutoriales es hacer una copia de seguridad del fichero xorg.conf. Éste está localizado en la carpeta /etc/X11 y ahí ningún usuario puede hacer modificaciones o borrar nada si no es el administrador o tiene derechos como tal, gracias a sudo. Por eso hacíamos siempre:
    $ sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf
    Siempre que necesitemos hacer un apt-get/aptitude update o install y acciones de este tipo, tendremos que poner antes el “sudo”.
  • passwd
  • password: contraseña. Con este comando podremos cambiar la contraseña de nuestra cuenta. Primero nos pedirá la contraseña actual como medida de seguridad. Después nos pedirá que introduzcamos dos veces seguidas la nueva contraseña.
    $ passwd
  • su
  • super-user: superusuario. Mediante su podremos loguearnos como superusuario. Tras escribirlo nos pedirá la contraseña de root y estaremos como administrador. Podremos hacer todo lo que queramos.
    $ su
    Este comando también nos permite hacer login con otra cuenta distinta. Por ejemplo, imaginemos que tenemos otra cuenta, además de root y la nuestra, llamada “invitado”. Para hacer login como tal bastaría con poner:
    $ su invitado
    y después escribir la contraseña de esa cuenta.
  • sudo passwd
  • No es un comando propiamente dicho, pero es interesante que lo conozcáis. Gracias a la unión de estos dos comandos podréis cambiar la contraseña de root (la del super-usuario).
    $ sudo passwd
  • apt
  • advanced packets tool: herramienta avanzada de paquetes. Es uno de los comandos más útiles que se han desarrollado en los sistemas GNU/Linux debian o basados en esta distro. Nos permite comprobar actualizaciones, actualizar todo el sistema. También nos ofrece funcionalidad para buscar, descargar e instalar paquetes con una sola orden.
    Tenemos variantes, las más usadas son las siguientes:
    $ apt-cache search nombre_paquete
    Busca nombre_paquete para ver si existe literal o aproximadamente ofreciéndonos los paquetes que pudieran ser en caso de que hayamos puesto un nombre aproximado.
    $ apt-get update
    Actualiza los repositorios que son los que contienen los paquetes. Los repositorios son como las direcciones que contienen nuestros paquetes. apt-get update lo que hace es actualizar el listado de todos esos paquetes, con la dirección de dónde obtenerlos para que a la hora de hacer la búsqueda y su posterior descarga sea más rápida haciéndolo en nuestro ordenador.
    $ apt-get upgrade
    Actualiza nuestro sistema con todas las posibles actualizaciones que pudiera haber. La actualización no se realiza sólo sobre el propio sistema operativo, sino también sobre las aplicaciones que estén contenidas en los repositorios. Una útil forma de estar siempre al día.
    $ apt-get install nombre_paquete
    Localizado el nombre del paquete que queremos descargar e instalar, este comando se encargará del proceso. Buscará en nuestro índice (el que se crea con update) de dónde tiene que descargarse el paquete, lo hace y posteriormente lo instala.
    $ apt-get remove [--purge] nombre_paquete
    Elimina el paquete especificado del sistema. Damite el argumento “–purge” (corchetes = opcional) para que borre también los ficheros de configuración.
    $ apt-get autoremove
    Elimina paquetes que han quedado inservibles tras realizar algún apt-get remove, los llamados huérfanos. Normalmente tras hacer este último te avisa en un mensaje que lo realices.
    Todos estos comandos necesitan tener privilegios de administración, así que si no los usáis como root, debéis agregar primero el conocido “sudo”.
  • aptitude
  • aptitude: aptitud, habilidad. En el fondo juega con las siglas de apt para crear aptitude. Es una versión mejorada de apt. Si os habéis fijado en todos los manuales y entradas donde había un proceso de instalación he usado aptitude en lugar de apt. El segundo es quizá el más extendido al ser el que vio la luz primero.
    aptitude nació como un front-end de apt, es decir, como una especie de aplicación gráfica y en modo texto para realizar todo lo que hace apt. Pero lo cierto es que sus características son mejores.
    apt cuando instala algo te puede realizar una sugerencia para que instales algo más que te podría venir bien, pero no lo hace. Hay programas que a la vez usan otros para algunas de sus funciones u opciones. apt no instalaría los segundos, como mucho te avisaría. Sin embargo aptitude sí que lo instalará porque sabe que de alguna forma es indispensable para el que has pedido.
    De la misma forma, si con apt instalas luego ese programa que es usado por otro, cuando desinstalas el principal, no se desinstalará el secundario, aunque éste ya no tenga mucho sentido que esté instalado, y lo mismo sucede con librerías. aptitude está capacitado para desinstalar lo que él mismo ha instalado como recomendación. Te deja el sistema más limpio tras las desinstalaciones.
    Para abrir el interfaz gráfico de aptitude, tan sólo hay que teclearlo:
    $ aptitude
    Sin embargo, también se puede usar exactamente igual que apt, pero con las características que he comentado de aptitude:
    $ aptitude search nombre_paquete
    $ aptitude install nombre_paquete
    $ aptitude remove nombre_paquete
    $ aptitude purge nombre_paquete
    $ aptitude update
    $ aptitude upgrade

    Y al igual que antes, necesitaréis usarlo con el sudo delante si no estáis como administrador.
  • dpkg
  • depackage: despaquetar. Los paquetes cuando se instalan sufren un proceso de despaquetaje. En el fondo un paquete .deb contiene una serie de scripts de pre-instalación, post-instalación y los archivos en cuestión del paquete.
    Este comando lo usaremos para instalar un paquete .deb que ya tengamos descargados en nuestro sistema. En muchas ocasiones hay una aplicación que no está en los repositorios y nos hemos bajado el .deb para instalarlo con el interfaz gráfico que corresponda (GDebi en el caso de GNOME).
    En el fondo estas interfaces gráficas están basadas en dpkg. Si queremos instalar un paquete ya descargado mediante consola usaremos el argumento ‘-i’ (i=install):
    $ dpkg -i nombre_paquete
    Para desinstalarlo ‘-r’ (r=remove):
    $ dpkg -r nombre_paquete
    Para desinstalar el paquete y los ficheros de configuración “–purge” (purgar):
    $ dpkg -r –purge nombre_paquete
  • alien
  • A petición de lector.
    Alien: de otro país, de otro planeta. Aunque Debian -y por extensión Ubuntu- dispone de una ingente cantidad de paquetes en sus repositorios, puede que alguien tenga algún problema en encontrar una aplicación específica empaquetada como le interesa aunque ha visto el paquete que quiere para otras distros.
    alien es bastante práctico para estas situaciones ya que nos permite transformar un paquete de un gestor de paquetes determinado en otro. Por ejemplo podemos pasar de un .deb (Debian) a un .rpm (Red Hat) y viceversa. Las extensiones soportadas son:
    * deb (Debian)
    * rpm (Red Hat)
    * slm (Stampede)
    * tgz (Slackware)
    * pkg (Solaris)
    Su uso es sencillo. Lo que debemos saber es el argumento que transformará el paquete original en la extensión objetivo:
    * “–to-deb” o “-d” para transformar a .deb
    * “–to-rpm” o “-r” para transformar a .rpm
    * “–to-tgz” o “-t” para transformar a .tgz
    * “–to-pkg” o “-p” para transformar a .pkg
    * “–to-slp” para transformar a .slp
    Como ejemplo, pasaremos un supuesto paquete de Red Hat llamado “pepino.rpm” a “pepino.deb”:
    $ alien -d pepino.rpm
  • man
  • manual: manual. Es otro de los comandos de gran potencia en linux. Normalmente queda programa o comando viene con un archivo de ayuda muy completo sobre su uso y sus argumentos. Cuando desconozcáis cómo se usa y qué argumentos tiene un comando o aplicación tan sólo tenéis que escribir en consola:
    $ man nombre
    En ocasiones la información que nos ofrece man puede llegar a ser excesiva. Casi todos los comandos y aplicaicones aceptan el argumento “–help” para que muestre cierta ayuda más resumida. Por ejemplo con aptitude:
    $ aptitude –help
Todos los comandos que os he mostrado tienen muchos más argumentos. Os he puesto los más usados o necesarios, así que si hay alguno que os interesa particularmente conocer más de él, tenéis “man” o “–help” para obtener más detalles.
ACTUALIZACIÓN: Carlos, nos dejo unos comentarios que creo pueden completar el manual anterior.
Déjame comentar algunas cosas que les pueden ser de interés:
Sobre cd:
$ cd -
Nos devuelve al último directorio en el que estuviéramos. Lo descubrí por accidente.
Es muy práctico cuando queremos editar ficheros en dos lugares.
$ cd /etc/X11/
$ cd /backup/
$ cd -
Nos lleva a /etc/X11
$ cd -

nos devuelve a /backup
Sobre cp:
Para copiar un directorio se usa cp -r
$ cp -r /etc /backup/
Tendremos /backup/etc, y dentro de ese directorio tendremos lo mismo que hay en /etc
Muy útil.
Sobre mv:
Tambien permite mover directorios o renombrarlos
$ mv /home/yo/misdocumentos /home/yo/mis_documentos
Sobre kill:
apenas lo uso, en su lugar utilizo killall, que permite matar por nombre de proceso, y los procesos llamarse siempre igual (no así sus pid), permite no tener que hacer un ps para saber qué tienes que poner.
$ killall firefox-bin
Eso sí, no es útil si tienes varios procesos abiertos con el mismo nombre, puesto que los cerrará todos.
También acepta entre killall y el nombre del proceso un -X, donde X es la señal que quieras (9 para matarlo, 15 para que intente cerrar él solo)
$ killall -15 firefox-bin (vaya, no va)
$ killall -9 firefox-bin
de2rapi2 añade el siguiente comando al manual:
alias: permite crear atajos para comandos
ej,:
$ alias ll=”ls -l”
$ alias instala=”sudo aptitude install”

también se pueden dejar permanentes, para agregar los alias permanentemente editan el archivo:
$ nano /home/usuario/.bashrc
(puede ser nano, kate, gedit)
y agregan al final del archivo sus alias
alias actualiza=”sudo aptitude update”
alias upgrade=”sudo aptitude upgrade”
alias instala=”sudo aptitude install”
alias purge=”sudo aptitude purge”
alias show=”sudo aptitude show”
alias busca=”sudo aptitude search”
alias apagate=”sudo shutdown -h now”
luego cierran la terminal, abren otra y listo.
y hay una pequeña aplicacion que puede ayudar si no nos acordamos de algunos comandos “mc”
para instalar:
$ sudo aptitude install mc
o si tenemos el alias =) :
$ instala mc
mas info: aq





En vista de la marxa duta al llarg de la setmana, i en general amb les poques ganes de treballar que teniu, després d'intentar facilitar la feina des de classe i la desgana amb les que afronteu la possibilitat d'obtindre títols que beneficiaran el vostre futur, a partir d'ara i fins que proposeu un canvi treballareu més a casa. 

La feina que es realitza és personal, les activitats s'han de realitzar a mà i entregar-les en classe en la data que s'especifica. Fora d'aquestes dates la feina patirà descompte de nota segons passen els dies (5% per dia passat), a banda de descomptar un 35% de la nota si no s'entrega en la data.
En les especificacions de cada exercici s'especificarà data i la forma de entregar el treball, tans si es a mà con entrega a través del correu electrònic.

A part d'aquesta informació, passeu bones vacances i feliç any nou.

Feina de nadal: Les tres activitats s'han de fer a mà i s'han d'entregar  del 7 al 10 de gener de 2014.
Els treballs són personals i són imprescindibles per poder avaluar la segona avaluació. Els alumnes que no hagen vingut a classe i no tinguen les activitats, s'han d'imprimir i realitzar-les sobre aquestes fulles. Les activitats s'han d'entregar amb els enunciats copiats.

Aquestos són els enllaços per poder accedir a aquestes activitats.






1a AVALUACIÓ

Tema 11: Muntatge de components. En aquestes adreces hi ha informació dels components muntats sobre la placa mare:


Dreceres de teclat 3

Fotos placa base







DRECERES DE TECLAT

·        Tecla ESC: Eixir o tancar opcions.
·        Tecla Windows / Ctrl + Esc: abre el menú de Inicio = Tecla Windows
·        Tecla Windows + E : abre el Explorador de archivos
·         Tecla Windows + M / tecla Windows + D : reduce todas las ventanas y muestra el Escritorio
·         Tecla Windows + R : lanza el comando Ejecutar
·         Tecla Windows + F : abre el comando Buscar
·         Tecla Windows + F1 : abre la ventana de ayuda de Windows en cualquier aplicación
·         Tecla Windows + L : bloquea la sesión que está activa
·         Tecla Windows + U : abre el Administrador de Utilidades (Windows XP y 2000)
·         Tecla Windows + Pausa : abre la ventana Propiedades del Sistema
·         Alt + Tab : cambia la ventana activa
·         Alt + F4 : cierra la ventana o el programa en curso
·         Alt + la letra subrayada en un nombre de menú: abre el menú correspondiente



(ej : Alt + F abre el menú Archivo)

·         Alt + Barra espaciadora: muestra el menú contextual de la ventana que se encuentra activa
·         Alt + Impr Pant : copia de la pantalla de la ventana activa
·         Impr Pant : copia de toda la pantalla
·         CTRL deslizando un elemento al mismo tiempo: copiar el elemento seleccionado
·         CTRL+ Mayús deslizando un elemento al mismo tiempo: crear un atajo hacia el elemento seleccionado
·         F1 : Ayuda
·         F2 : Renombrar un archivo
·         F3 : Buscar archivos
·         F5 : Actualizar la ventana activa
·         F10 : Activa la barra de menús en el programa activo
·         Retroceder (tecla encima de la tecla Entrar): permite regresar al nivel anterior en el explorador Windows
·         Mayús (o Shift) + Supr: Suprimir directamente un archivo sin pasar por la papelera
·         Mayús + F10 : reemplaza el clic derecho
·         CTRL + Alt + Supr: lanza el Administrador de tareas
·         Para impedir la lectura automática del CD, al momento de insertarlo presione Shift



Para la gestión de archivos pero también para todos los programas
·         Ctrl + A : seleccionar todo
·         Ctrl + B : organizar los Favoritos de Internet
·         Ctrl + C : copiar
·         Ctrl + F : permite buscar texto en un archivo o en el navegador de internet
·         Ctrl + H : permite reemplazar texto
·         Ctrl + N : crear un nuevo archivo
·         Ctrl + O : abrir un nuevo documento
·         Ctrl + P : imprimir
·         Ctrl + S : guardar
·         Ctrl + V : pegar
·         Ctrl + W : cerrar la ventana activa (= Alt+F4)
·         Ctrl + X : cortar
·         Ctrl + Y : repetir la última acción que ha sido anulada
·         Ctrl + Z : anular la última acción.



MANTENIMIENTO DE UN ORDENADOR RÁPIDO.
1. Libera tu escritorio del exceso de iconos
2. Elimina los programas que no estás utilizando: Una regla que acostumbro seguir es que si no utilizo un programa durante el mes ni una sola vez, lo desisntalo, liberando espacio en el disco duro y recursos en mi PC.
3.  Limpia tu registro, programas de inicio (“start up”), los “cookies” y archivos temporeros:  Poco a poco van devorando espacio en tu disco duro, retrasando el proceso de inicio o “boot” y comprometiendo tu valioso RAM.
4.  Organiza tu carpeta Mis Documentos. Empieza a organizar  con carpetas individuales, asigna nombres identificables y hasta fechas si es preciso.
5.  Borra los archivos temporeros (tanto de Internet como de otros programas):  Puedes utilizar la utilidad que provee Windows, pero una utilidad adicional de las muchas que hay gratis te puede servir mejor. CCleaner. Glary Utilities.
6.  Defragmenta tu disco duro al menos una vez al mes:  De nuevo, puedes usar el defrag de Windows, pero existen herramientas gratuitas que hacen un mejor trabajo. Defragler.
7.   Identifica y borra los archivos duplicados
8.  Borra para siempre lo que no necesitas: Cleaner.

9 Solución radical:  Formatea tu computadora y reinstala Windows.  De esta forma se limpia definitivamente tu disco duro de residuos de cualquier clase.



La placa base i les seues parts:



























Termes informatics. Temes
Què és un sistema operatiu.
Què és una adreça IP?
Tipus de Xarxes.
Maquinari i Tipus.
Manteniment de l'ordinador.
Muntatge de l'ordinador.
Cables i connectors.
La pantalla de l'ordinador.
TCP/IP.
Disc Rigid.
Port serie/paral·lel
Cable RJ45.
Definicio de Bus.
Topologia de xarxa.




TIC 1a Avaluació:

Informació extreta de: www.cad.com.mx

Generaciones de las Computadoras

Todo este desarrollo de las computadoras suele divisarse por generaciones.
Primera Generación (1951-1958)
En esta generación había una gran desconocimiento de las capacidades de las computadoras, puesto que se realizó un estudio en esta época que determinó que con veinte computadoras se saturaría el mercado de los Estados Unidos en el campo de procesamiento de datos. Esta generación abarco la década de los cincuenta. Y se conoce como la primera generación. Estas máquinas tenían las siguientes características:

















  • Usaban tubos al vacío para procesar información.
  • Usaban tarjetas perforadas para entrar los datos y los programas.
  • Usaban cilindros magnéticos para almacenar información e instrucciones internas.
  • Eran sumamente grandes, utilizaban gran cantidad de electricidad, generaban gran cantidad de calor y eran sumamente lentas.
  • Se comenzó a utilizar el sistema binario para representar los datos.
    En esta generación las máquinas son grandes y costosas (de un costo aproximado de 10,000 dólares).
    La computadora más exitosa de la primera generación fue la IBM 650, de la cual se produjeron varios cientos. Esta computadora que usaba un esquema de memoria secundaria llamado tambor magnético, que es el antecesor de los discos actuales.
    Segunda Generación (1958-1964)
    En esta generación las computadoras se reducen de tamaño y son de menor costo. Aparecen muchas compañías y las computadoras eran bastante avanzadas para su época como la serie 5000 de Burroughs y la ATLAS de la Universidad de Manchester. Algunas computadoras se programaban con cinta perforadas y otras por medio de cableado en un tablero.
    Características de está generación:
  • Usaban transistores para procesar información.
  • Los transistores eran más rápidos, pequeños y más confiables que los tubos al vacío.
  • 200 transistores podían acomodarse en la misma cantidad de espacio que un tubo al vacío.
  • Usaban pequeños anillos magnéticos para almacenar información e instrucciones. cantidad de calor y eran sumamente lentas.
  • Se mejoraron los programas de computadoras que fueron desarrollados durante la primera generación.
  • Se desarrollaron nuevos lenguajes de programación como COBOL y FORTRAN, los cuales eran comercialmente accsesibles.
  • Se usaban en aplicaciones de sistemas de reservaciones de líneas aéreas, control del tráfico aéreo y simulaciones de propósito general.
  • La marina de los Estados Unidos desarrolla el primer simulador de vuelo, "Whirlwind I".
  • Surgieron las minicomputadoras y los terminales a distancia.
  • Se comenzó a disminuir el tamaño de las computadoras.
    Tercera Generación (1964-1971)
    La tercera generación de computadoras emergió con el desarrollo de circuitos integrados (pastillas de silicio) en las que se colocan miles de componentes electrónicos en una integración en miniatura. Las computadoras nuevamente se hicieron más pequeñas, más rápidas, desprendían menos calor y eran energéticamente más eficientes. El ordenador IBM-360 dominó las ventas de la tercera generación de ordenadores desde su presentación en 1965. El PDP-8 de la Digital Equipment Corporation fue el primer miniordenador.
    Características de está generación:
  • Se desarrollaron circuitos integrados para procesar información.
  • Se desarrollaron los "chips" para almacenar y procesar la información. Un "chip" es una pieza de silicio que contiene los componentes electrónicos en miniatura llamados semiconductores.
  • Los circuitos integrados recuerdan los datos, ya que almacenan la información como cargas eléctricas.
  • Surge la multiprogramación.
  • Las computadoras pueden llevar a cabo ambas tareas de procesamiento o análisis matemáticos.
  • Emerge la industria del "software".
  • Se desarrollan las minicomputadoras IBM 360 y DEC PDP-1.
  • Otra vez las computadoras se tornan más pequeñas, más ligeras y más eficientes.
  • Consumían menos electricidad, por lo tanto, generaban menos calor.
    Cuarta Generación (1971-1988)
    Aparecen los microprocesadores que es un gran adelanto de la microelectrónica, son circuitos integrados de alta densidad y con una velocidad impresionante. Las microcomputadoras con base en estos circuitos son extremadamente pequeñas y baratas, por lo que su uso se extiende al mercado industrial. Aquí nacen las computadoras personales que han adquirido proporciones enormes y que han influido en la sociedad en general sobre la llamada "revolución informática".
    Características de está generación:
  • Se desarrolló el microprocesador.
  • Se colocan más circuitos dentro de un "chip".
  • "LSI - Large Scale Integration circuit".
  • "VLSI - Very Large Scale Integration circuit".
  • Cada "chip" puede hacer diferentes tareas.
  • Un "chip" sencillo actualmente contiene la unidad de control y la unidad de aritmética/lógica. El tercer componente, la memoria primaria, es operado por otros "chips".
  • Se reemplaza la memoria de anillos magnéticos por la memoria de "chips" de silicio.
  • Se desarrollan las microcomputadoras, o sea, computadoras personales o PC.
  • Se desarrollan las supercomputadoras.
    Quinta Generación (1983 al presente)
    En vista de la acelerada marcha de la microelectrónica, la sociedad industrial se ha dado a la tarea de poner también a esa altura el desarrollo del software y los sistemas con que se manejan las computadoras. Surge la competencia internacional por el dominio del mercado de la computación, en la que se perfilan dos líderes que, sin embargo, no han podido alcanzar el nivel que se desea: la capacidad de comunicarse con la computadora en un lenguaje más cotidiano y no a través de códigos o lenguajes de control especializados.
    Japón lanzó en 1983 el llamado "programa de la quinta generación de computadoras", con los objetivos explícitos de producir máquinas con innovaciones reales en los criterios mencionados. Y en los Estados Unidos ya está en actividad un programa en desarrollo que persigue objetivos semejantes, que pueden resumirse de la siguiente manera:
  • Se desarrollan las microcomputadoras, o sea, computadoras personales o PC.
  • Se desarrollan las supercomputadoras.
    Inteligencia artíficial:
    La inteligencia artificial es el campo de estudio que trata de aplicar los procesos del pensamiento humano usados en la solución de problemas a la computadora.
    Robótica:
    La robótica es el arte y ciencia de la creación y empleo de robots. Un robot es un sistema de computación híbrido independiente que realiza actividades físicas y de cálculo. Están siendo diseñados con inteligencia artificial, para que puedan responder de manera más efectiva a situaciones no estructuradas.
    Sistemas expertos:
    Un sistema experto es una aplicación de inteligencia artificial que usa una base de conocimiento de la experiencia humana para ayudar a la resolución de problemas.
    Redes de comunicaciones:
    Los canales de comunicaciones que interconectan terminales y computadoras se conocen como redes de comunicaciones; todo el "hardware" que soporta las interconexiones y todo el "software" que administra la transmisión.
    Eres estudiante y quieres


  • CURS 2012 2013


    3a AVALUACIÓ:

    TREBALL 1:

    Les activitats a realitzar aquestes vacances de Pasqua corresponen a les activitats finals de llibre de manteniment corresponent al tema 7  (Gestió logística) i al tema 8 (Tractament de residus informàtics).


    Les activitats sols seran vàlides si s'entreguen en tornar de vacances (el dia 9 d'abril), tant si s'està en el centre com si es queda amb el professor per fer la presentació de les pràctiques.

    Perquè les activitat siguen vàlides s'hauran d'entregar escrites a mà, de forma que es copiarà l'enunciat i es contestarà a continuació.

    Les activitats de muntatge, corresponen a:
    Activitats finals del tema 10 pàg 146 (perifèrics de magatzemament).
    Activitats finals del Tema 11, pàg 159 (muntatge de components I).
    Activitats finals del Tema 12, pàg 169 (muntatge de components II).

    La data d'entrega de les activitats serà la primera setmana de maig -del 29 al 3 de maig. Fora d'aquest període no seran vàlides. Jo us recomane que les feu quan abans millor i recordeu que feina feta no porta destorbs.

    Perquè les activitat siguen vàlides s'hauran d'entregar escrites a mà, de forma que es copiarà l'enunciat i es contestarà a continuació.






    TREBALL 2:


    Què s’ha de fer com a treball.
    Teniu un objecte electrònic amb característiques que hem treballat aquest curs.
    Es dóna un article del que es mostra informació.

    S’han de buscar les característiques del processador (tipus, velocitat, nuclis, FSB, potencia, Consum, litografia, tipus de catxé –es pot trobar la informació en aquesta pàgina, posant el tipus de microprocessador: http://ark.intel.com/es-es/products/69116/intel-pentium-processor-g645-3m-cache-2_90-ghz), memòria (pistes sobre la memòria: http://www.informaticamoderna.com/Memoria_RAM.htm), sistema operatiu, tipus de pantalla, consum energètic (si és portàtil), connexió a xarxes, grandària, tipus de conexions i ampliacions de memòria, càmeres, altaveus, microfon...

    Data entrega del treball:  MÀXIM: 19 ABRIL. Enviar per correu


    EXTENSIONS D'ARXIU


    SISTEMA 
    Estos son los archivos necesarios para el funcionamiento interno del Sistema Operativo así como de los
     programas que trabajan en él. No esta recomendado moverlos, editarlos o variarlos de ningún modo porque pueden afectar al buen funcionamiento del sistema. 

    386 --> Controlador de dispositivo virtual 
    ACA --> Microsoft Agent Character 
    ACG --> Vista previa de Microsoft Agent 
    ACS --> Microsoft Agent Character 
    ACW --> Configuración del asistente de Accesibilidad 
    ANI --> Cursor animado 
    BAT --> Archivo por lotes MS-DOS 
    BFC --> Maletín 
    BKF --> Copia de seguridad de Windows 
    BLG --> Monitor del sistema 
    CAT --> Catálogo de seguridad 
    CER --> Certificado de seguridad 
    CFG --> Configuraciones 
    CHK --> Fragmentos de archivos recuperados 
    CHM --> Ayuda HTML compilado 
    CLP --> Clip de Portapapeles 
    CMD --> Secuencia de comandos de Windows NT 
    CNF --> Velocidad de marcado 
    COM --> Aplicación MS-DOS 
    CPL --> Extensión del Panel de control 
    CRL --> Lista de revocaciones de certificados 
    CRT --> Certificado de seguridad 
    CUR --> Cursor 
    DAT --> Base de Datos 
    DB --> Base de datos 
    DER --> Certificado de seguridad 
    DLL --> Librería, extensión de aplicación 
    DRV --> Controlador de dispositivo 
    DS --> TWAIN Data Source file 
    DSN --> Nombre del origen de datos 
    DUN --> Acceso telefónico de red 
    EXE --> Aplicación 
    FND --> Búsqueda guardada 
    FNG --> Grupo de fuentes 
    FOLDER --> Carpeta 
    FON --> Fuente 
    GRP --> Grupo de 
     de Microsoft 
    HLP --> Ayuda 
    HT --> HyperTerminal 
    INF --> Información de instalación 
    INI --> Opciones de configuración 
    INS --> Configuración de comunicaciones de Internet 
    ISP --> Configuración de comunicaciones de Internet 
    JOB --> Objeto de tarea 
    KEY --> Entradas de registro 
    LNK --> Acceso directo 
    MSC --> Documento de la consola común de Microsoft 
    MSI --> Paquete de Windows Installer 
    MSP --> Revisión de Windows Installer 
    MSSTYLES --> Estilo visual de Windows 
    NFO --> MSInfo 
    OCX --> Control ActiveX 
    OTF --> Fuente OpenType 
    P7C --> Identificador digital 
    PFM --> Fuente Type 1 
    PIF --> Acceso directo a 
     MS-DOS 
    PKO --> Objeto de seguridad de claves públicas 
    PMA --> Archivo del Monitor de sistema 
    PMC --> Archivo del Monitor de sistema 
    PML --> Archivo del Monitor de sistema 
    PMR --> Archivo del Monitor de sistema 
    PMW --> Archivo del Monitor de sistema 
    PNF --> Información de instalación precompilada 
    PSW --> Password Backup 
    QDS --> Directorio de consulta 
    RDP --> Conexión a Escritorio remoto 
    REG --> Entradas de registro 
    SCF --> Windows Explorer Command 
    SCR --> Protector de pantalla 
    SCT --> Windows Script Component 
    SHB --> Acceso directo a documento 
    SHS --> Recorte 
    SYS --> Archivo de sistema 
    THEME --> Tema de Windows 
    TMP --> Archivo temporal 
    TTC --> Fuente True Type 
    TTF --> Fuente TrueType 
    UDL --> Vínculos a datos 
    VXD --> Controlador de dispositivo virtual 
    WAB --> Libreta de direcciones 
    WMDB --> Biblioteca multimedia 
    WME --> Windows Media Encoder Session 
    WSC --> Windows Script Component 
    WSF --> Windows Script File 
    WSH --> Windows Script Host Settings File 
    ZAP --> Configuración de instalación de software 


    AUDIO 
    Los archivos de audio son todos los que contienen sonidos (no solo música). Las 
     extensiones atienden al formato de compresión utilizado para convertir el sonido real en digital. 

    669 --> Winamp 
    AIF --> Winamp 
    AIFC --> Formato AIFF 
    AIFF --> Winamp 
    AMF --> Winamp 
    ASF --> Windows Media 
    AU --> Winamp 
    AUDIOCD --> AudioCD 
    CDA --> Winamp 
    CDDA --> AIFF Audio 
    FAR --> Winamp 
    IT --> Winamp 
    ITZ --> Winamp 
    LWV --> Microsoft Linguistically Enhanced Sound File 
    MID --> Winamp 
    MIDI --> Winamp 
    MIZ --> Winamp 
    MP1 --> Winamp 
    MP2 --> Winamp 
    MP3(*)--> Winamp 
    MTM --> Winamp 
    OGG(*)--> Winamp 
    OGM --> (Ogg) 
    OKT --> Winamp 
    RA --> Real Audio 
    RMI --> Winamp 
    SND --> Winamp 
    STM --> Winamp 
    STZ --> Winamp 
    ULT --> Winamp 
    VOC --> Winamp 
    WAV --> Winamp 
    WAX --> Acceso directo de audio de Windows Media 
    WM --> Windows Media 
    WMA --> Winamp 
    WMV --> Windows Media 
    XM --> Winamp 
    XMZ --> Winamp 
    MP3--> Windows Media/ Winamp 
    OGG--> Windows Media 


    VÍDEO 
    Los formatos de video no sólo continen imágenes sino también el sonido que las acompaña. Es bastante habitual que al intentar visualizar un vídeo no podamos ver la imagen aunque sí oigamos el sonido. Esto es debido al formato de compresión utilizado en ellos que puede no ser reconocido por nuestro ordenador, por ello siempre se ha de tener actualizados los codecs de cada uno de los formatos. 

    ASF --> Windows Media 
    AVI(*)--> BSPlayer 
    BIK --> RAD Video Tools 
    DIV --> DivX Player 
    DIVX --> DivX Player 
    DVD --> PowerDVD 
    IVF --> Indeo 
    M1V --> (mpeg) 
    MOV(*) --> QuickTime 
    MOVIE --> (mov) 
    MP2V --> (mpeg) 
    MP4 --> (MPEG-4) 
    MPA --> (mpeg) 
    MPE --> (mpeg) 
    MPEG(*) --> (mpeg) 
    MPG --> (mpeg) 
    MPV2 --> (mpeg) 
    QT --> QuickTime 
    QTL --> QuickTime 
    RPM --> RealPlayer 
    SMK --> RAD Video Tools 
    WM --> Windows Media 
    WMV --> Windows Media 
    WOB --> PowerDVD 

    -- AVI: El formato de video más extendido en Internet es el AVI. Calidad y tamaño son sus mayores valedores ante el público. 

    -- MOV: Es el formato standard de video de Macintosh y es altamente utilizado en vídeos para reproducir en páginas web (trailers, publicidad...). 

    -- MPEG: siglas de "Moving Pictures Experts Group" también se encuentra como MPG 

    COMPRIMIDOS 
    Los formatos de compresión son de gran utilidad a la hora del almacenamiento de información ya que hacen que esta ocupe el menor espacio posible y que se puedan reunir muchos ficheros en uno sólo. 

    ACE --> WinACE 
    ARJ --> WinARJ 
    BZ --> IZarc / WinRAR 
    BZ2 --> IZarc / WinRAR 
    CAB --> CAB Station 
    GZ --> IZarc / WinRAR 
    HA --> IZarc / WinRAR 
    ISO --> WinRAR 
    LHA --> IZarc / WinRAR 
    LZH --> IZarc / WinRAR 
    R00 --> WinRAR 
    R01 --> WinRAR 
    R02 --> WinRAR 
    R03 --> WinRAR 
    R0... --> WinRAR 
    RAR(*) --> WinRAR 
    TAR --> IZarc / WinRAR 
    TBZ --> IZarc / WinRAR 
    TBZ2 --> WinRAR 
    TGZ --> IZarc / WinRAR 
    UU --> WinCode / WinRAR 
    UUE --> IZarc / WinRAR 
    XXE --> IZarc / WinRAR 
    ZIP(*) --> WinZIP 
    ZOO --> IZarc 

    -- RAR: Formato de compresión muy efectivo, cuenta con uno de los mejores 
     de compresión/descompresión que es capaz de soportar prácticamente todos los formatos no sólo el propio. Las extensiones R00, R01, R02... pertenecen también a este formato cuando el comprimido se divide en varias 


    -- ZIP: El otro gran utilizado. Soportado por la amplia mayoria de los 
     extractores por ser de los más extendidos es el más conocido para el público en general. 


    IMÁGENES 
    Poco hay que decir de las imágenes y de sus formatos salvo que cada uno de ellos 
     un método de representación y que algunos ofrecen mayor calidad que otros. También cabe destacar que muchos 
     de edición gráfica utilizan sus propios formatos de trabajo con imágenes. 

    AIS --> ACDSee Secuencias de imagen 
    BMP(*)--> XnView / ACDSee 
    BW --> XnView / ACDSee 
    CDR --> CorelDRAW Grafico 
    CDT --> CorelDRAW Grafico 
    CGM --> CorelDRAW Grafico 
    CMX --> CorelDRAW Exchange Graphic 
    CPT --> Corel PHOTO-PAINT 
    DCX --> XnView / ACDSee 
    DIB --> XnView / ACDSee 
    EMF --> XnView / ACDSee 
    GBR --> The Gimp 
    GIF(*) --> XnView / ACDSee 
    GIH --> The Gimp 
    ICO --> Icono 
    IFF --> XnView / ACDSee 
    ILBM --> XnView / ACDSee 
    JFIF --> XnView / ACDSee 
    JIF --> XnView / ACDSee 
    JPE --> XnView / ACDSee 
    JPEG(*)--> XnView / ACDSee 
    JPG --> XnView / ACDSee 
    KDC --> XnView / ACDSee 
    LBM --> XnView / ACDSee 
    MAC --> MacPaint 
    PAT --> The Gimp 
    PCD --> XnView / ACDSee 
    PCT --> PICT 
    PCX --> XnView / ACDSee 
    PIC --> XnView / ACDSee 
    PICT --> PICT 
    PNG --> XnView / ACDSee 
    PNTG --> MacPaint 
    PIX --> XnView / ACDSee 
    PSD --> Adobe Photoshop 
    PSP --> Paint Shop Pro 
    QTI --> QuickTime 
    QTIF --> QuickTime 
    RGB --> XnView / ACDSee 
    RGBA --> XnView / ACDSee 
    RIF --> Painter 
    RLE --> XnView / ACDSee 
    SGI --> XnView / ACDSee 
    TGA --> XnView / ACDSee 
    TIF --> XnView / ACDSee 
    TIFF --> XnView / ACDSee 
    WMF --> XnView / ACDSee 
    XCF --> The Gimp 

    -- BMP: Extensión que nace del nombre de este formato BitMaP o Mapa de Bits, gran calidad pero tamaño excesivo no suele ser muy utilizado en Internet por su carga lenta. 

    -- JPEG: También se le ve como JPE y sobre todo como JPG es uno de los más extendidos, por su compresión y calidad, en páginas webs para logotipos y cabeceras. 

    -- GIF: Este formato cuenta con características que lo hacen ideal para el uso en páginas web, como es la posibilidad de darle un fondo trasparente o insertarle movimiento. 

    TEXTO 
    Dentro de los documentos de texto hemos de diferenciar entre el texto plano y el enriquecido. Es decir, entre los formatos que sencillamente guardan las letras (txt, log...) y los que podemos asignarles un tamaño, fuente, color, etc. (doc) 

    DIC --> Block de notas / WordPad 
    DOC(*)--> Microsoft Word 
    DIZ --> Block de notas / WordPad 
    DOCHTML --> HTML de Microsoft Word 
    EXC --> Block de notas / WordPad 
    IDX --> Block de notas / WordPad 
    LOG --> Block de notas / WordPad 
    PDF --> Adobe Acrobat 
    RTF --> Microsoft Word 
    SCP --> Block de notas / WordPad 
    TXT(*)--> Block de notas / WordPad 
    WRI --> Write 
    WTX --> Block de notas / WordPad 
    DOC --> Microsoft Word 
    TXT--> Note Pad 



    IMAGENES DE CD 
    Para guardar en un archivo único lo incluido dentro de un CD se utilizan las llamadas "imágenes de disco", su nombre proviene de que son exactamente iguales a lo guardado en el disco, como una imagen reflejada en un espejo. Con ellas se pueden hacer múltiples copias idénticas de un disco. 

    MDS --> Alcohol 120% 
    CCD --> Alcohol 120% / CloneCD 
    CUE --> Alcohol 120% / CDRWin (+.BIN) 
    ISO --> Alcohol 120% / Ahead Nero 
    BTW --> Alcohol 120% 
    CDI --> Alcohol 120% 
    IMG --> CloneCD (también de diskette y dibujo) 

    AHEAD NERO 
    NRA --> Nero: CD audio 
    NRB --> Nero: CD-ROM arranque 
    NRE --> Nero: CD EXTRA 
    NRG --> Ahead Nero 
    NRH --> Nero: CD-ROM híbrido 
    NRI --> Nero: CD-ROM ISO 
    NRM --> Nero: CD mixto 
    NRU --> Nero: CD-ROM UDF 
    NRV --> Nero: CD supervídeo 
    CDC --> Nero CD Cover 



    VARIOS 

    PROGRAMAS 
    La mayoría de los 
     tienen formatos de archivo propios para utilizarlos en distintas funciones. Al ser bastante habituales algunos de ellos, detallamos los más importantes aquí. 

    OPENOFFICE 
    SDA --> Dibujo 
    SDC --> Hoja de cálculo 
    SDD --> Presentación 
    SDS --> Diagrama 
    SDW --> Texto 
    SFS --> Frame 
    SGL --> Documento maestro 
    SMD --> Mail Document 
    SMF --> Fórmula 
    STC --> Plantilla de hoja de cálculo 
    STD --> Plantilla de dibujo 
    STI --> Plantilla de presentación 
    STW --> Plantilla de texto 
    SXC --> Hoja de cálculo 
    SXD --> Dibujo 
    SXG --> Documento maestro 
    SXI --> Presentación 
    SXM --> Fórmula 
    SXW --> Texto 
    VOR --> Plantilla 

    POWERPOINT 
    POT --> Plantilla 
    POTHTML --> Plantilla HTML 
    PPA --> Complemento 
    PPS --> Presentación 
    PPT --> Presentación 
    PPTHTML --> Documento HTML 

    WORD 
    DOT --> Plantilla de Microsoft Word 
    DOTHTML --> Plantilla HTML de Microsoft Word 
    WBK --> Copia de seguridad de Microsoft Word 
    WIZ --> Asistente para Microsoft Word 

    EXCEL 
    CSV --> Archivo de valores separados por comas 
    DIF --> Formato de intercambio de datos 
    DQY --> Archivos de consulta ODBC 
    XLA --> Complemento 
    XLB --> Hoja de cálculo 
    XLC --> Gráfico 
    XLD --> Hoja de cuadros de diálogo 
    XLK --> Archivo de copia de seguridad 
    XLL --> Complemento XLL 
    XLM --> Macro 
    XLS --> Hoja de cálculo 
    XLSHTML --> Documento HTML 
    XLT --> Plantilla 
    XLTHTML --> Plantilla HTML 
    XLV --> Módulo VBA 
    XLW --> Área de trabajo 

    MEDIA PLAYER 
    ASX --> Lista de reproducción de audio o vídeo 
    WMP --> Archivo del Reproductor 
    WMS --> Archivo de máscara 
    WMX --> Lista de reproducción de audio o vídeo 
    WMZ --> Paquete de máscaras 
    WPL --> Lista de reproducción 
    WVX --> Lista de reproducción de audio o vídeo 

    QUICKTIME 
    QPX --> Player Plugin 
    QTP --> Preferences 
    QTS --> QuickTime 
    QTX --> Extension 
    QUP --> Update Package 

    INTERNET 
    ASP --> Active Server Pages 
    CSS --> Documento de hoja de estilos en cascada 
    HTA --> HTML Aplicacion 
    HTM --> HTML Documento 
    HTML --> HTML Documento 
    HTT --> Plantilla de hipertexto 
    JS --> JScript Script File 
    JSE --> JScript Encoded Script File 
    JSP --> Archivo JSP 
    MHT --> MHTML Documento 
    MHTML --> MHTML Documento 
    PHP --> Personal Home Page 
    SHTM --> Archivo SHTM 
    URL --> HTML Documento 
    XML --> HTML Documento 
    XSL --> Hoja de estilos XSL 
    EML --> Outlook / Eudora / The Bat 
    MBX --> Eudora Mailbox 
    MSG --> Mensaje E-mail 
    NWS --> News Mensaje 

    MSN MESSENGER 
    CTT --> Lista de contactos 

    YAHOO MESSENGER 
    YMG --> Messenger Class 
    YPS --> Messenger Class 

    OTROS 
    BIN --> Binario 
    CLASS --> Java 
    C --> C 
    CPP --> C 
    JAVA --> Java 
    M3U --> Winamp playlist file 
    MAX --> 3D Studio Max 
    SPL --> Shockwave Flash Object 
    SWF --> Shockwave Flash Object 
    VBS --> Visual Basic Script 

    iNFORMACIÓ EXTRETA DE:



    2a AVALUACIÓ:
    WQ Manteniment:




    Gestió de Discos









    Cuadro de texto:



















    Joan Guzmán, Departament de Tecnologia. SIES L’Alcúdia de Crespins. deptecalcudia@gmail.com


    Curs, cicle y nivell educatiu
    1r PQPI
    Àrea o àrees curriculars
    Informàtica
    Assignatura
    Manteniment de Sistemes Informàtics




    INTRODUCCIÓ

    Amb la realització d’aquest treball assolireu els continguts treballats a classe.
    *Com ja s’ha vist a classe, el tema que es treballarà serà el de la gestió de discos, de l’assignatura de muntatge.
    *Aquest treball pot representar l’examen de l’assignatura si es realitza abans de determinada data. La rutina de treball serà que cada dia que treballem sobre ell enviareu el que s’ha avançat a l’adreça de correu del departament.
    Si no s’aconsegueix, el divendres es realitzarà la pertinent prova d’aquest tema.
    Amb les explicacions i les participacions realitzades a classe, aquest treball podrà estar acabat pel dimecres. Així que... accepteu el repte?

    TASCA

    El treball que s’ha de realitzar està dividit en diverses tasques, segons els diferents apartats que s’han treballat a classe:
          *         Tasca 1: Utilitzant el Power paint, demostra que coneixes  l’estructura del disc dur. Has de dibuixar i retolar els conceptes de Capçal, Pista, Cilindre, Clúster i Sector. A més pinta de diferents colors les tres zones en les que es sol dividir el disc, especificant que zona importantíssima hi ha al principi del disc.
          *         Tasca 2: Investiga els tipus de particions que pot tindre un disc dur, realitzant un esquema de la informació trobada que simplifique les seues característiques.
          *         Tasca 3: Elabora una taula amb els avantatges i inconvenients dels diferents sistemes d’arxius estudiats.
          *         Tasca 4: Utilitzant el Easeus Partition Home Edition, realitza les següents actuacions sobre els disc dur, realitzant una captura de pantalla del resultat obtingut mitjançant la interfície del programa. Les actuacions a realitzar són les següents, i totes elles es realitzaran sobre la unitat D:/ o l’espai que haja deixat aquesta partició. Si no s’especifica res més, l’alumne pot elegir les característiques que crega convenient perquè el disc no tinga errors.
    ·        Actuació 1: Deixa l’estructura del disc a l’estat inicial. Disc D:/ Prova, lògica i NTFS.
    ·        Actuació 2: Redimensiona el disc D:/ a 5 Gb (5000 Mb), FAT32, que hi haja un espai buit abans del disc de 3Gb i a l’espai posterior crea una partició ext2 amb l’espai que quede. Anomena-les amb les lletres T:/ i S:/. Posa’ls el nom de Disc FAT32 i Disc EXT2
    ·        Actuació 3: Borra les dos particions creades anteriorment. Crea una partició al final del disc de 7 Gb NTFS. Després copia aquesta partició al principi de l’espai buit. Les dos particions creades han de ser primàries.
    ·        Actuació 4: Crea una partició a l’espai no formatat de la grandària que quede tipus FAT32 i primària. Posa-li la lletra Z:/ i amb l’etiqueta de Disc LogFAT32
    ·        Actuació 5: Formata una de les particions anteriors a EXT3 i amaga-la. La resta de particions, convertir-les a lògiques.
    ·        Actuació 6: Desfés tots els canvis i deixa el disc a l’estat inicial: D:/, NTFS i partició lògica.
     Recorda que has d’utilitzar el Power Paint i el Easeus Partition Home Edition; el treball s’anirà realitzant amb l’OpenOffice en el que redactarem el que s’haja d’explicar i es faran les respectives copies de pantalla amb el botó Impr Pant.

    PROCÉS

    En aquest apartat es desenvolupen les instruccions a seguir per elaborar el treball.
    *La informació es pot treure del llibre, (serà la informació bàsica), o si vols ampliar-la d’internet, segons es mostra en la opció RECURSOS.

    Els passos a seguir són:
    *TASCA 1:
    1. Descarrega el programa Power Paint i instal·la’l a C:/. Ajuda’t del llibre.
    2. Realitza l’activitat utilitzant la ferrament de l’el·lipse i construeix cercles, de diferents colors per marcar les distintes zones.
    3. Reompleix de color (amb la icona del pot de pintura) les zones que delimiten el disc. No utilitzes el mateixos colors que els cercles en que anomenes les parts del disc .
    4. Recorda fer la captura de pantalla si et dóna problemes, o desa la imatge i després la insereixes.
    *TASCA 2:
    1.  Realitza definicions curtes del tipus de partició i què significa aquest tipus de partició o què conté o pot contindre.
    *TASCA 3:
    1. Amb la icona de creació de taules amb l’OpenOffice, crea una taula de 3 fileres i dos columnes per cada tipus de sistema d’arxius.
    2. A la primera filera retola el tipus de sistema d’arxius, combinant les dues cel·les i centrant el text.
    3. A la segona filera, primera columna indica Avantatges i a la segona columna de la mateixa filera Inconvenients.
    4. A la tercera filera busca la informació pertinent del llibre, o si vols amplia-la d’internet segons es mostra en la opció RECURSOS.
    *TASCA 4:
    1. Utilitzant el programa Easeus Partition Home Edition, realitza les actuacions marcades en la TASCA.
    2. Recorda que per realitzar qualsevol acció has de col·locar-te (seleccionar) el disc o espai sobre els que vols treballar.
    3. Amb el botó dret del ratolí, o sobre la part esquerra del mateix programa tindràs totes les operacions demanades per realitzar aquest treball

    RECURSOS

    El material necessari per treballar aquest tema el podeu trobar en...

    AVALUACIÓ

    Aquest apartat correspon amb l’avaluació del treball. La nota serà individual, ja que cadascú de vosaltres treballarà aquest mateix projecte en el seu ordinador. Les notes estan diferenciades segons el que es demana i segons les ganes que poseu a l’hora de treballar, ja que el temps està acotat a un total de 4 hores. D’aquest forma vosaltres mateixos sereu els que controleu l’evolució del vostre treball.

    TASCA:
    OBJETIVOS GENERALES:
    NOTA:10
    Excel·lent
    NOTA:9-8
    Bo
    NOTA:7-6
    Satisfactori
    NOTA:5
    Requereix millores
    NOTA:< 5
    Inadequat
    Primera Tasca
    -        Conèixer l’estructura física del disc dur.
    Diferenciar les parts principals segons s’organitza un disc dur.
    -    Estructura en detall i característiques de les diferents zones.
    -    Relacionar els cilindres, capçals i sectors.
    -    Estructurar correctament les parts del disc explicant-les.
    -    Estructura en detall i característiques de les diferents zones.
    -    Estructurar correctament les parts del disc explicant-les.
    -    Estructura en detall de les diferents zones.
    -    Estructurar correctament les parts del disc explicant-les.
    -    Estructura de les diferents zones.
    -    Estructurar correctament les parts del disc
    -    No estructurar totes les zones.
    -    No estructurar totes les parts del disc.


    Segona Tasca
    -        Conèixer la diferència entre unitat física i unitat lògica.
    -        Saber què és una partició.
    Conèixer què és una partició primària, estesa i lògica.
    -    Definir unitat lògica i unitat física, amb detalls.
    -    Definir el concepte i característiques de partició.
    -    Citar les característiques i detalls d’una partició primària.
    -    Definir el concepte i detalls de partició extesa.
    -    Definir el concepte i detalls de partició lògica
    -    Definir unitat lògica i unitat física, amb detalls.
    -    Definir el concepte de partició.
    -    Citar les característiques d’una partició primària.
    -    Definir el concepte de partició extesa.
    -    Definir el concepte de partició lògica
    -    Definir unitat lògica i unitat física.
    -    Citar les característiques d’una partició primària.
    -    Definir el concepte de partició extesa.
    -           Definir el concepte de partició lògica
    -    Diferenciar unitat lògica i unitat física.
    -    Definir el concepte  de partició.
    -    Diferenciar una partició primària d’una extesa i una lògica.
    -    No coneixer la diferència entre unitat lògica i unitat física.
    -    No saber què és una partició.
    -    No saber diferenciar una partició primària d’una extesa i una lògica.
    Tercera Tasca
    -        Conèixer què és un sistema d’arxius.
    -        Conèixer la finalitat que tenen els sistemes d’arxius.
    -        Conèixer els tipus de sistemes d’arxius que hi ha.
    -        Apreciar quin sistema d’arxius és l’adient segons el que es vullga fer.
    -        Definir el sistema de fitxers, característiques i finalitat.
    -        Dir els tipus de sistemes de fitxer que hi ha.
    -        Citar en detall les característiques que té cada sistema d’arxius.
    -        Citar els avantatges i inconvenients de cada sistema de fitxers.
    -        Valorar la idoneïtat de cada sistema de fitxers segons el seu ús.
    -        Definir el sistema de fitxers i característiques.
    -        Dir els tipus de sistemes de fitxer que hi ha.
    -        Citar els avantatges i inconvenients de cada sistema de fitxers.
    Valorar la idoneïtat de cada sistema de fitxers segons el seu ús.
    -        Definir el sistema de fitxers i característiques.
    -        Dir els tipus de sistemes de fitxer que hi ha.
    -        Valorar la idoneïtat de cada sistema de fitxers segons el seu ús.
    -        Definir el sistema de fitxers i característiques.
    -        Dir els tipus de sistemes de fitxer que hi ha.
    -        Diferenciar el sistema de fitxers adient per diferents grandàries de disc i diferents SO.
    -        El fet de no conèixer alguna de les premisses de la columna dels mínims
    Quarta tasca
    -        Conèixer les possibilitats que ens ofereixen els programes que permeten l’administració dels discos durs.
    -        Diferenciar les distintes opcions que ens faciliten els programes de gestió de discos.
    -        Conèixer les opcions més comuns dels programes de gestió de discos: crear, borrar o modificar particions, convertir-les, defragmentar-les, activar o desactivar-les ocultar-les, netejar-les formatejar-les, etc...
    -        Conèixer les opcions que dóna el programa de gestió de discos.
    -        Saber quin efecte tenen les distintes opcions.
    -        Identificar quina és la millor opció segons la finalitat del disc.
    -        Saber fer i desfer les operacions sobre el disc.
    -        Conèixer els paràmetres sobre els que se treballa.
    -        Estendre i reconèixer a la majoria de programes de gestió les mateixes opcions.
    -        Entendre el significat de la informació que ens dóna els programa.
    -        Conèixer les opcions que dóna el programa de gestió de discos.
    -        Identificar quina és la millor opció segons la finalitat del disc.
    -        Saber fer i desfer les operacions sobre el disc.
    -        Conèixer els paràmetres sobre els que se treballa.
    -        Estendre i reconèixer a la majoria de programes de gestió les mateixes opcions.
    -        Entendre el significat de la informació que ens dóna els programa.
    -        Conèixer les opcions que dóna el programa de gestió de discos.
    -        Identificar quina és la millor opció segons la finalitat del disc.
    -        Saber fer i desfer les operacions sobre el disc.
    -        Estendre i reconèixer a la majoria de programes de gestió les mateixes opcions.
    -        Entendre el significat de la informació que ens dóna els programa.
    -        Conèixer les opcions que dóna el programa de gestió de discos.
    -        Identificar quina és la millor opció segons la finalitat del disc.
    -        Saber fer i desfer les operacions sobre el disc.
    -        Estendre i reconèixer a la majoria de programes de gestió les mateixes opcions.
    -        El desconeixement de les principals accions d’aquest programa, ja que la mínima acció pot desbaratar el disc.

    Aquest treball serà avaluat pel professor quan envieu el document realitzat amb format .odt o .doc a l’adreça de correu del departament. Recordeu que cada dia s’ha d’enviar al final de la classe el treball realitzat. L’adreça a la que s’ha d’enviar, que us la recorde: mailto:deptecqlcudia@gmail.com


    CONCLUSIONS

    Com ja sabeu, i després de tot el temps que en dedicat en profunditat a aquest tema , ja us podreu moure pel disc, sobretot a l’hora de donar-li un determinat ús. No obstant això, i sota el recolzament d’aquest treball i els apunts del llibre o el diferents enllaços podreu manipular amb seguretat aquesta part força delicada. Ah, i com hem vist a classe, sols es qüestió de tindre confiança assegurar-se que la feina està ben feta perquè aquesta tinga un resultat d’èxit.
    I si per si aquesta informació no és suficient, podeu ampliar-la amb els següents enllaços:



    CRÉDITS

    -          La plantilla utilitzada per elaborar aquest webquest és de Jordi Díaz Lucea, a la que sols se li han traduït els conceptes expressats.
    -          La taula d’avaluació és idea del WQ La búsqueda de Drake, i realitzada pels autors d’aquesta pàgina.
    -          El material de base es pot treure dels enllaços de la recerca d’informació següents:
    -          El llibre de referència : “Mantenimiento de sistemas microinformáticos” de l’editorial EDITEX.






    Activitats dels alumnes que no han anat al museu d'informàtica.

    IES Alcudia                  Departament de Tecnologia           Visita Museu Informàtica                                                               1r PQPI
    Alumna/e:___________________________________________________ Data 12 Març 2013



    1.     Què és un ordinador? (respecte a la seua funció i per que va estar inventada.)
    2.     En què consisteix el  llenguatge que l’ordinador entén?
    3.     Qui va ser Ada Byron? Perquè va ser una persona important?
    4.     QUÈ ALTRES DONES VAN SER IMPORTANTS EN EL CAMP DE la informàtica?
    5.     Perquè les dones no van tindre tanta importància reconeguda com els homes?
    6.     Qui va ser Steve Wozniak?
    7.     Quina problemàtica tenen els residus informàtics’ (el fem electrònic)
    8.     Què materials dels fem electrònic és perjudicial?
    9.     Qui va ser el primer home que va crear Internet?
    10. Amb quina finalitat es va crear Internet?
    11. Què anys es va començar a generalitzar l’ús d’internet?
    12. Quin nom té la màquina de calcular de Blaise Pascal? Com funciona?
    13. Què són les targetes perforades i perquè s’utilitzen?
    14. Comenta breument quina és la màquina analítica de Charles Babbage.
    15. Qui va ser Honrad Suze?
    16. Amb quina finalitat va ser construïda l’ENIAC ?
    17. Com es diu el microprocessador en que estan basats els microordinadors Sinclair, Amstrad i MSX dissenyats a principis dels anys 1980 ?
    18. Què característiques  tenen els ordinadors Spectrum 48K, Comodore 64 i Amstrad 128, respecte a la seua memòria ?
    19. Qui és Linus Torvalds ?
    20. Quants quilograms pesava l’ordinador Portable IBM Pc ?

    Entregar màxim el 12 de març





    Aquestes activitats s'han d'entregar el 7 de gener de 2013. Les activitats són personals (tant les de manteniment com les de muntatge). Aquestes s'han entregat en paper els últims dies de classe. Consulteu els companys si no les teniu. Podeu imprimir les preguntes i contestar-les a sota. Si no, s'han de copiar les preguntes i contestar-les en els fulls. Les heu rebut en el correu. Sinó, podeu copiar-les d'aquesta pàgina.

                          Bon treball i Bon Nadal

                                        Joan
    Activitats de Manteniment.

    Tema 4. Elements consumibles

    4.1 Tipus de consumibles:
    -       Què és un consumible?

    -       Són tots els elements d’un equip informàtics consumibles? 

    4.1.1 Consumibles d’impressió.
    -       Què elements s’inclouen dins d’aquest grup?

    -       Quins són els aparells que utilitzen aquestos consumibles?

    -       Quins són els consumibles d’impressió?. Posa el 6 tipus que es mostren en el llibre, dient els tipus que són i buscant una foto dels elements.

    -       Quins són els medis d’impressió? Buscar els 11 tipus que hi ha en el llibre, posant el tipus i les fotos.

    4.1.2 Consumibles d’energia
    -       Quina és la funció dels consumibles d’energia?

    -        I els portàtils, com funcionen? Són totes iguals? Hi ha bateries genèriques?

    -       Quina és la composició de les bateries? I què implica açò?

    -       Quina és la composicó i durada de les bateries utilitzades en els equips? Busca una foto de bateries de notebook, PDA i portàtil.

    -       En quins equips s’utilitzen  les piles?

    -       Quins són els models de piles més utilitzats?

    -       4.1.3 Consumibles d’informació.
    -       Quina és la funció dels consumibles d’informació? Elabora una llista de consumibles d’informació, tant de tipus òptic, com magnètics i flash. Posa el nom i busca fotos.

    4.2 Mesures de conservació i reciclatge de consumibles.
    4.2.1 Consrvació de consumibles d’impressió.
    -       Perquè un cartutx sols ha de desprecintar-se i treure de la bossa sols quan vaja a ser desprecintat?

    -        Què s’ha de fer en una impressora d’injecció que no es va a utilitzar en un temps prolongat?

    -        Perquè és important que un cartutx de tinta d’una impressora a injecció no s’ha de deixar esgotar del tot?

    -       Alguns cartutxos de tinta tenen circuits electrònics. S’ha de tindre alguna precaució amb ells?

    -       Quina precaució s’ha de tindre amb el tòner? I amb la tinta del tòner?

    -       Quina és la millor forma de netejar la tinta del tòner?

    -       Els cartutxos de tòner tu els pots d’obrir per recarregar?

    -       Què és el primer que has de fer amb els cartutxos de tinta de les impressores abans d’utilitzar-les?

    -       Quin tipus de paper és recomanable utilitzar amb una impressora?

    -       Què pautes de conservació té el paper que s’utilitza en la impressora?
    -       4.2.2 Mesura de reciclatge de consumibles d’impressió.
    -       Quins són els elements que es reciclen, en quant als consumibles d’impressió? Perquè es reciclen?

    -       Què es fa amb els cartutxos reciclats?

    -       Es poden reciclar els cartutxos i els tòners per ú mateix?

    -       Es possible reciclar el paper imprès amb tinta d’ordinador? On es duu?

    -       4.2.3 Conservació dels consumibles d’energia:
    -       Hi ha bateries “malfeineres”? Si. Explica quin és el millor ús que es pot donar a una bateria.

    -       Com perd eficiència una bateria?

    -       Com s’ha de conservar una bateria? I què evita? Amb què productes es poden netejar les bateries?

    -       Què és un curtcircuit? (Busca la definició en una enciclopèdia o en Internet i ho defineixes en una o dos línies).

    -       Com s’eviten els curtcircuits en les bateries?

    -       Què li succeeix a un portàtil si s’utilitza amb la bateria posada i endollat al corrent elèctric

    4.2.4 Mesura de reciclatge de consumibles d’energia:
    -        Com pot afectar una pila botó a l’aigua?

    -       Que es fa amb les piles i bateries no útils

    4.2.5 Conservació dels consumibles d’informació.
    -       Quin és el major desgast que pateix un disc òptic? El físic. I què significa açò?

    -       Quina norma han de tenir en compte amb els discos òptics per mantindre’ls en bon estat?

    -       Què factors afecten als discos òptics?

    -       Com es manipula un disc òptic?. I com es neteja?

    -       Es poden repara les ratlles dels discos òptics?. Com ?

    -       Els passa el mateix als discos magnètics?. Que no els afecta tant?

    -       Quin és el principal problema que tenen els discos magnètics?

    4.2.6 Mesures de reciclatge de consumibles d’informació.
    -       Què es fa amb els reciclatge dels discos?

    4.3 Procediments de substitució de consumibles.
    4.3.1. Sustitució de cartutxos i carrets.
    -       Quan es canvia un cartutx de tinta?

    -       Com es canvia un cartutx de tinta?

    -       Com es canvia un cartutx de tòner d’una impressora làser)

    -       Pot una cartutx de tòner valdre per diferents impressores?

    -       Tenen problemes els cartutxos de tòner genèrics?

    4.3.2. Sustitució de piles i bateries.
    -       Com es canvien les piles i bateries dels aparells?

    -       Què passa si canvie piles o bateries  i les noves que es posen es barregen amb les  gastades?

    4.3.3 Alimentació de paper i etiquetes.
    -       Què es fa quan el paper d’una impressora s’esgota?. I què s’ha de tindre en compte a l’hora de carregar una impressora?

    -       Com s’imprimeix i quin paper gasta una impressora matricial




    Activitats de Muntatge.



    TEMA 5. CONNECTORS I BUSOS EXTERNS.
    MUNTATGE. PÀGINA 78

    5.1. El panel lateral de la placa.
    - En la part posterior de la torre es troben part de les connexions dels perìfèrics amb la torre. Cita els que hi ha i quin perifèric es connecta en ell, indicant també el color amb el que es reconeix.
      
    5.2 Els ports sèrie i paral·lel
    5.2.1. Port sèrie.
    - Quin és el port sèrie en l’ordinador (indica com es coneix, el color o colors, els pins  i com transmet les dades, i quin és el seu principal ús)
      
    5.2.2 El port paral·lel.
    - Quin és el port paral·lel en l’ordinador (indica com es coneix, el color o colors, els pins  i com transmet les dades, i quin és el seu principal ús; també si s’utilitza
      
    5.3. El port USB.
    - Quin és el port USB en l’ordinador (indica el seu nom,  com transmet les dades, i quin és el seu principal ús)?

    - Que particularitats té aquest port (2)?
      
    - Què signifique les sigles Plug and Play?
      
    - Quants i quins tipus diferents d’USB hi ha?
      
    5.4 El port Firewire:
    - Què caracteristiques té (transmissió de dades, alimentació, tecnologia que suporta)? On s’utilitza?
      
    - Quants tipus hi ha? Busca una foto i india els pins . Firewire S400 de 4 i 6 pins, Firewire.
      
    5.5.1. Port VGA:
    - Què tipus de senyal dóna, què es connecta i per qui es connecta
      
    - Què coloracions sol tindre el connector VGA?

    - I els portàtils o notebooks el porten. Perquè el necessiten si ja tenen pantalla
      
    5.2. El port DVI .
    - Què és el port DVI i quin és el seu significat, quina senyal dóna i on s’utilitrza?.
      
    - Busca imatges o dibuixa els tipus de connectors DIV en digital, analògic i digital-analògic.
       
    5.5.3 . Port HDMI.
    - Quin és aquest conenctor, què significa, que senyals té i de qui és el substitut, què color té?.
      
    5.5.4 Connectors RCA de vídeo.
    - Què tipus de senyal utilitza i de que tipus
      
    - De quin color és ?

    - Hi altres connectors pel video, què colors tenen?.

    5.5 El port s-Video.
    - Què és, perquè s’utilitza?

    - Quans tipus hi ha, digues els pins. 

    5.5.6. Els ports d’audio.
    5.5.6.1 El Jack.
    - Per a què s’utilitza aquest element?

    - Què colors hi ha, posa de què són i el tipus?

    - En què dos llocs en troben aquestos elements

    - Pot haver més tipus? Quins?

    5.5.6.2 El port Jack.
    - Què transporten aquest tipus de ports?.

    - Què codis de colors utilitzen i com s’anomenen(2)?.

    5.7 Els ports de comunicacions.
    5.7.1. El port RJ-11
    - Què és connecta ací  i per què serveix? Quan cables té?

    5.7.2 El port RJ-45
    - Com es conneix aquest port?.

    - Què és connecta ací  i per què serveix?

    - Quan cables té?. Què llums té?.

    5.8. Els ports  inhalambric..
    - Què significa ports inahalambrics?.

    5.8.1 El port Wifi.
    - Què és el port Wifi?

    - De què elements disposa, i què tipus de connexió té?.

    - Els equips portàtils tenen connexions wifi?. I on està?.


    - Quins són els estandars wifi de connexió?


    PREGUNTA VOLUNTARIA. BUSCA INFORMACIÓ SOBRE ELS ESTÀNDARS:IEEE 802.1, 802.11b, 802.11b/g o 802.11n. Busca aquesta informació a Internet.


    5.8.2. El port bluethooth.
    - Quin ús té?

    - Té connector específic? Com es pot connectar?

    - Quines versions de bluethooth hi ha?

    - Són compatibles Bluethooth i wifi?

    5.8.3. El port infrarrojos.
    - Perquè s’utilitza el prot d’infrarrojos?

    - S’utilitza encara aquest port?. Perquè? 




    1a AVALUACIÓ:

    Sobre els components electrònics bàsics, ací teniu un resum:

    Components electrònics Bàsics.

    També estan els apunts sobre el tema 1,.5 fins el final del tema. Es troben a l'enllaç:

    Tema 1 Muntatge. Punts des de 1.5 fins el 5.


    Exercici:




    CURS 2012 - 2013

    Inici de curs

    El PQPI significa Programa de Qualificació Professional Inicial que dóna la oportunitat d'obtenir experiència, titulació i certificats de treball a aquells alumnes que han tingut en els estudis de la ESO una situació anormal i que ha afectat a la possibilitat d'obtenció del graduat en Educació Secundària Obligatòria.

    EL SIES Sivera Font ha treballat dur durant varios anys per poder aconseguir per la població de l'Alcúdia de Crespins i els seus voltants una oportunitat per aquestos alumnes; nosaltres comencem amb il·lusió aquest projecte del que esperem resulte de bon grat als alumnes i les seues famílies.

    El programa que nosaltres desenvoluparem aquest any en el centre té per títol "Operacions auxiliars de muntatge i manteniment d'equips microinformàtics i perifèrics"  preparant als alumnes per poder realitzar les tasques abans mencionades, segons condiciones de seguretat i respecte al medi ambient, respectant uns criteris de qualitat i seguint instruccions i procediments establits.

    A la finalització dels dos anys, i després d'una avaluació positiva dels dos cursos, podrà incorporar-se al mon del treball amb una qualificació de Nivell 1 en el Catàleg Nacional de Qualificació Professional (Certificat d'operari o auxiliar en perfil professional amb el primer curs) o seguir estudiant per ampliar la seua formació en un CFGM.

    El programa s'estructura en dos cursos dels què, en primer es desenvolupa en quatre mòduls i en segon, en dos.
    A primer curs s'han de cursar:

    - Mòdul específic:

               + Operacions auxiliars de muntatge de components informàtics.
               + Operacions auxiliars de manteniment de sistemes microinformàtics.
        + Operacions auxiliars amb tecnologies de la informació i la                      comunicació.

    - Mòdul específic complementari:
               + Operacions auxiliars de gravació de dades

    - Mòdul general:
                + Àmbit Científic-Tecnològic.
                + Àmbit Lingüístic-Social.
                + Formació i Orientació Laboral.
                + Prevenció de Riscos Laborals.
                + Activitat física i Esport.

    - Formació en Centres de Treball. (FCT)
                + Realització de pràctiques en determinades empreses del sector, amb una durada aproximada d'un mes.

    Al segon curs es realitzaran mòduls encaminats a l'obtenció del títol de Graduat i mòduls específics complementaris.

    No obstant, pel desenvolupament de les classes s'haurà de tindre en compte que s'ha de dedicar temps, esforçar-se i despertar la responsabilitat, tant en el centre com fora d'ell, ja que al final del curs els alumnes es disposaran a realitzar el seu treball en una empresa. 
    Per poder aprofitar el temps  al màxim i poder gaudir del bon ambient de la comunitat educativa s'hauran de respectar les Normes Generals de Funcionament, segons regeixen en el Reglament de Règim Intern.

    Aquestes seran les que presidiran la classe  i que s'hauran de fer efectives:





    Consells i Orientacions a les famílies

    SIES L’Alcúdia de Crespins som un centre educatiu públic amb una vocació clara de ser socialment útil a la ciutat on ens trobem. Per això volem fomentar la participació, valorem la pluralitat i eduquem d’acord a principis democràtics.

    L’exercici de la tasca docent parteix de la voluntat de formar persones: apostem per una educació integral dels i de les alumnes del centre. I en aquesta tasca participem professors, pares i mares.

    CARACTERÍSTIQUES DELS PREADOLESCENTS I DELS ADOLESCENTS.


    Els alumnes d’ESO tenen entre 12 i 18 anys. Es troben en un moment crític de la seva maduració, tan a nivell físic com psicològic, un moment en que van a afirmar-se com a persones i van a posar els fonaments de la seva personalitat; un moment en el que el seu cos canvia tant que de vegades costa reconèixer-lo i acceptar els canvis.

    En este període els adolescents accedeixen al món del pensament abstracte. En l’àmbit de les relacions, durant la pubertat s’amplia el cercle de les interaccions socials a l’escola i al carrer. El grup d’amics exerceix molta influència i produeix models que afecten en la formació de la identitat personal. Apareixen la competició i la cooperació, els sentiments de superioritat i inferioritat.

    Els adolescents són rebels, lluiten per ocupar un lloc en el món, i este camí de vegades és angoixant tan per ells com per les famílies. Per poder conformar la seva personalitat s’oposen als demés, a la figura de l’adult, però també volen no deixar de ser xiquets i es deixen portar pels altres: volen els drets dels adults, però amb les responsabilitats dels infants. D’aquest conflicte naix necessàriament l’aprenentatge, el camí cap a la maduresa està en marxa, i no va a ser fàcil.

    La maduresa personal dels alumnes els capacita per a entendre com és el grup, la classe, interpretar la dinàmica i els conflictes, i els permet identificar quina és la seva situació en el grup. Comencen a ser adults, i podem estar segurs de que molt aviat ho seran.

    La interacció escola-família


    En la família els xiquets aprenen aptituds fonamentals com parlar, vestir-se, obeir als adults, distingir el que està be dels que està malament... Després, l’escola, l’Institut, el lloc de treball, el grup dels amics, etc. participaran del procés d’aprenentatge de competències més especialitzades: els aprenentatges en la família són la base en la que després descansarà l’ensenyament a l’escola i a la societat.

    Les famílies i els centres educatius compartim la tasca d’educar. De nosaltres depèn com seran les persones que habitaran el món en un futur proper.

    La implicació dels pares en les escoles és fonamental per estimular l'educació dels xiquets. Reduir el fracàs escolar sols serà possible si aprenem a treballar amb la col·laboració de les famílies en una mateixa direcció: quan els pares animen i recolzen els seus fills, els xiquets obtenen un avantatge en tots els àmbits de la vida escolar, i això ho hem de saber aprofitar.

    Està comprovat que el rendiment dels alumnes és millor si:

    -        les regles escolars i les familiars són congruents.

    -        els pares i les mares estan involucrats en la vida educativa dels seus fills. Per exemple, controlant que facen els deures.

    -        el fill/a percep una continuitat entre els objectius de l’escola i els de la seva família. Per exemple, motivant el nostre fill per a que aprove l’ESO, per a que es traga el graduat... per què aquest és també l’objectiu dels professors.

    La norma ha d’existir: els alumnes estan capacitats per a entendre-la i per a participar de la seva elaboració.

    És molt important que tingueu una bona comunicació amb els vostres fills, i el contacte periòdic amb el tutor genera en l’alumne un clima de confiança en les seues capacitats i en el seguiment que fem d’ell.

    Recordeu: és molt eficaç comunicar les crítiques i els sentiments negatius, però mai s’ha d’oblidar destacar les coses positives.



    DECÀLEG DEL BON ESTUDIANT

    Moltes vegades els alumnes no es comporten com voldríem per què en realitat no saben el que esperem d’ells. Ací teniu un xicotet decàleg del que podria ser un bon estudiant:
    Ø    El bon estudiant no falta mai a classe sense justificació
    Ø    La puntualitat és una de les seues virtuts
    Ø    Participa en totes les activitats del centre de manera activa, no les fa per fer-les, sinó que col·labora en la seva organització i és entusiasta
    Ø    Està atent en les classes, escolta les explicacions i treballa a soles quan el professor ho demana: sap respectar els silencis i contestar quan pregunten en classe
    Ø    És crític amb els seus aprenentatges, i també amb el món que l’envolta
    Ø    Es mostra actiu en el seu grup, motiva els altres per què treballen i gaudeix amb la feina ben feta
    Ø    Un bon estudiant col·labora per què les instalacions es mantinguen netes, i respecta els materials
    Ø    Treballa a casa una mica cada dia, i fins i tot si no té deures repassa les matèries i prepara les següents classes
    Ø    Sap demanar ajuda: als professor quan no entén les explicacions, al tutor en qüestions del grup, a la psicopedagoga si té problemes de relació o amb els estudis, a la direcció o a secretaria si no té clar els papers que ha de portar, als representants d’alumnes, a l’AMPA... saber demanar ajuda és una estratègia molt intel·ligent
    Ø    El bon estudiant no veu problemes: veu reptes






    RELACIÓ DE LLIBRES DE TEXT PQPI. CURS: 2012-13

     ASSIGNATURA
     AUTOR-EDITOR.
    VALEN./CAST.
    Tecnologias de la Información y la Comunicación.
    Ed: Editex. José Carlos Gallego.
    ISBN:978-84-9771-662-8.

    Castellà
    ÀMBIT CIENTIFICO-TECNOLÒGIC.
    Ed: Editex. F. J. Garcia Crespo.
    ISBN: 978-84-9771-558-4.

    Castellà
    VALENCIÀ
    Valencià Elemen- tal B-1. ISBN:978-
    84-8345-427-5.

    Valencià

    CASTELLÀ
     LenguaCaste- llana.Quaderno de Trabajo.Ed: Editex ISBN: 978-84-
    9771-552-2.


    Castellà
    FORMACIÓN Y ORIENTACIÓN LABORAL.
    Ed: Editex. ISBN:
    978-84-9771-668-0.

    Castellà
    EDUCACIÓ FÍSICA
    Dossier professora
    Valencià
    SOCIALS
    Dossier professor.

    ANGLÉS
    Dossier professor.

    GRAVACIÓ DE DADES
    Dossier professor.

    MONTAJE DE COMPONENTES INFORMÀTICOS
    Ed:Editex.José CarlosGallego.ISBN: 978-84-9771-664-2.
    Castellà
    MANTENIMIENTO DE SISTEMAS INFORMÀTICOS
    Ed:Editex.José CarlosGallego.ISBN: 978-84-9771-663-5.
    Castellà




    NORMES GENERALS DE FUNCIONAMENT

    Programa de Qualificació Professional Inicial

    1.                 El centre obrirà a les 8:00 h. Les classes comencen a les 8:10 h., tancant-se a continuació. Per accedir fora d’aquest horari es necessita justificant (metge, Pares/Mares/Tutors legals) indicant el motiu del retard. Si no es porta es deixarà entrar al centre per telefonar els pares i acrediten el retard incorporantse a la següent hora.

    2.                 No està permés l’ús ni la tinença de telèfons mòbils i aparells electrònics no autoritzats (MP3.....) a l’interior del Centre. El centre disposa de telèfon per a les necessitats.

    3.                 No es poden pujar a l’aula materials d’esbarjo, balons, pilotes, cartes....., en cas de portar-ne algun, el deixarà en Consergeria i podrà arreplegar-lo en eixir al pati.

    4.                 S’ha de dur el material de treball (llibres, fotocòpies, bolígrafs,...) i mantenir-lo en condicions. Cadascú serà responsable del seu material, i tots del de tots.

    5.                 No es poden comprar llepolies entre classe i classe, ni tampoc menjar-les a classe.

    6.                 Els serveis del Centre estaran tancats i per a utilitzar-los cal demanar la clau en Consergeria, previa anotació, i sempre a l’hora de classe.

    7.                 Quan tot el grup abandona l’aula per anar-se’n a una altra d’específica (Tecnologia, Educació física,....), es tanca la classe.

    8.                 A l’esplai no es pot romandre ni a les aules ni a l’interior del Centre, excepte excepcions climàtiques on es permaneixerà a la planta baixa.

    9.                 Durant el temps de classe, i fins l’hora d’els patis NO ES PODRÀ ESTAR EN ELS PASSADISSOS. Entre classe i classe tot l’alumnat romandrà a l’aula. Passats 5 minuts sols el delegat/ada podrà preguntar al professor de guàrdia a la sala de professors; cap d’estudis o directora si no es troba.

    10.            En cas d’absència del/la delegat/da es farà càrrec d’aquestes funcions el/la sots-delegat/da.

    11.    La realització de les FCT s’aconseguirà segons la bona l’actitud i la responsabilitat de l’alumne durant el curs escolar.

    Procediment d’eixida del centre

    12.            Qualsevol alumne que necessite eixir del centre dins de l’horari lectiu caldrà que entregue una autorització signada pel pare, mare o tutor on especifique clarament: nom i cognoms de l’alumne i de la persona que l’autoritza a eixir, motiu, data i hora d’eixida del centre. El cap d’estudis arxivarà les autoritzacions.
    13.            Si per qualsevol motiu urgent l’alumne/a ha d’abandonar el centre, ho farà sempre acompanyat del Pare/Mare/Tutor que signarà l’eixida del centre a l’arxiu del Cap d’estudis.




    ANNEX AL RRI APLICABLE A L´ALUMNAT DE PQPI.



    -          Si l´alumne és major de 16 anys i té més d´un 15% de faltes sense justificar, causarà baixa automàtica, tot aplicant l´article 17.19 de l´Ordre 60/2010 de 5 de juny.

    -          Es considerarà falta no justificada de tot el dia, aquella en què l´alumne expulsat no es presente al centre a l´hora acordada per lliurar o arreplegar les tasques previstes pel professorat.

     -   Es considerarà falta no justificada un retard sense justificar superior a 15 minuts.

    -          Tres retards no justificats tindran consideració de falta no justificada.

    -   Perdrà el dret a realitzar la FCT ( Formació en Centre de Treball):

           -si hi ha 2 o més expulsions.

           -si no supera el 85% d´assistència a cadascun dels mòduls.

           -si es nega a reposar i arreglar el material que ha sostret o fet malbé.

           -si té dos o més mòduls o àmbits suspesos, excepte quan l´equip docent considere oportú que complisca la FCT.

     -  L´assistència a classe és obligatòria.

           -  S´ha de ser puntual a l´entrada a les classes.

           - El tracte amb els professors/res i els companys serà respectuós i correcte.

           - A les classes s´estarà en silenci, amb atenció i es realitzaran les tasques encomanades pels professors/res.

           - No es pot eixir de l´aula en hora de classe.

           - La classe no finalitza fins que ho diga el professor/a.

           -No es pot menjar ni beure a classe.

           - Abans de finalitzar la jornada laboral, l´aula haurà d´estar neta i en perfecte estat de revisió.

           - Cada alumne és responsable de l´ordinador que se li ha assignat.

           - En cas de pèrdua, desperfecte dels equips utilitzats, els alumnes deuen informar al professor o tutor. Si es determina que el dany ha estat ocasionat pel maneig o maltractament de l´equip, l´alumne responsable es farà càrrec de la reparació del mateix. En cas que no es determine l´alumne responsable, es farà càrrec el grup.

           - Respecte de l´ús de programes informàtics està prohibit:

            -l´ús de navegadors web amb finalitats diferents a les estrictament didàctiques.

            -l´ús de programes de conversació interactiva ( xat, talk, irc, etc...).

            -la instal.lació de software. Si es precís instal.lar un programa ho farà el responsable de l´aula.

            -la modificació de configuracions de programes instal.lats.



    MESURES CORRECTORES.




    -Amonestació per part del professor/a.
    -Avís als pares.
    -Entrevista: professor/a-pares.
    -Mesura correctora del professor/a.
    -Compareixença del Cap d´Estudis.
    -Mesura correctora del Cap d´Estudis


    HORARI SETMANAL 1r PQPI SIES L'Alcüdia de Crespins



    INFORMACIÓ IMPORTANT ALS ALUMNES DEL PQPI SOBRE BEQUES



    CALENDARI ESCOLAR CURS 2012 2013


    Correu de contacte amb el tutor:
    deptecalcudia@gmail.com

    ENLLAÇ PER SOL·LICITAR LA BECA DEL PQPI

    Beca d'ajuda per l'alumnat del PQPI. Ministeri d'Educació...

    Resolució 2 Agost de 2012 sobre beca i ajuda a l'estudi pel curs 2012 2013 sobre estudis postobligatoris.

    La documentació necessària per poder demanar-la online correspon al DNI o documentació semblant de l'alumne que demana la beca i dels familiars que visquen a la mateixa casa, així com el número de compte on es farà l'ngrès de la quantia de la beca.
    A mesura que es vagen presentant novetats, s'afegiran a la pàgina. 

    Setembre de 2012


    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada